Gammal tandsten är en vanlig orsak till att tandköttet blir inflammerat och det kan i sin tur leda till tandlossning. Tandsten kan också ge upphov till dålig andedräkt. För det mesta finns all tandsten ovanför tandköttet och är därmed synlig. Men tandsten kan också finnas under tandköttet och upptäcks först med hjälp av röntgen.
– En del drabbas lättare av tandsten än andra. Det är olika från patient till patient hur ofta han eller hon bör besöka oss för att få tandsten bortagen.

Om man inte rengör ytan mellan tänderna missar man faktiskt en fjärdedel eller 25 % av hela tandytan! Så stor del utgör nämligen utrymmet mellan tänderna. Det betyder med andra ord att du lämnar kvar 25 % av matrester och bakterier om du inte rengör mellan tänderna.
– Det är effektivt att använda tandtråd och går snabbt när man gjort det till en vana. Välj vaxad tandtråd och prova ut en tjocklek som passar just dig. Det är viktigt att tråden inte är så tjock att den fastnar mellan tänderna. Det är inte heller bra om den är för tunn för då rengör den inte lika bra.

Plast nöts något mera men det är enkelt att fylla på under tidens gång. Stora amalgamfyllningar har en förmåga att på tid och längd spräcka tanden. Alla material har sina för- och nackdelar men kompositplasten, som vi nästan alltid använder idag, har många fler fördelar än nackdelar.


Hittade du inte det du sökte? Fråga oss!