FAQ

FAQ2024-07-29T15:02:58+02:00

Vanliga frågor kring tandvård

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får av våra patienter. Hittar du inte svaret här får du gärna kontakta oss, vi finns till för dig!

Varför måste man ta bort tandsten?2022-05-09T22:37:52+02:00
Gammal tandsten är en vanlig orsak till att tandköttet blir inflammerat och det kan i sin tur leda till tandlossning. Tandsten kan också ge upphov till dålig andedräkt. För det mesta finns all tandsten ovanför tandköttet och är därmed synlig. Men tandsten kan också finnas under tandköttet och upptäcks först med hjälp av röntgen.
– En del drabbas lättare av tandsten än andra. Det är olika från patient till patient hur ofta man bör besöka oss för att få tandsten borttagen.
Måste man använda tandtråd?2022-03-23T12:13:34+01:00

Om man inte rengör ytan mellan tänderna missar man faktiskt en fjärdedel eller 25 % av hela tandytan! Så stor del utgör nämligen utrymmet mellan tänderna. Det betyder med andra ord att du lämnar kvar 25 % av matrester och bakterier om du inte rengör mellan tänderna.
– Det är effektivt att använda tandtråd och går snabbt när man gjort det till en vana. Välj vaxad tandtråd och prova ut en tjocklek som passar just dig. Det är viktigt att tråden inte är så tjock att den fastnar mellan tänderna. Det är inte heller bra om den är för tunn för då rengör den inte lika bra.

Håller plastfyllningar lika länge som en amalgamfyllning?2022-03-23T12:14:07+01:00

Plast nöts något mera men det är enkelt att fylla på under tidens gång. Stora amalgamfyllningar har en förmåga att på tid och längd spräcka tanden. Alla material har sina för- och nackdelar men kompositplasten, som vi nästan alltid använder idag, har många fler fördelar än nackdelar.

Hur gör jag vid akuta tandbesvär?

Får du akuta besvär ger vi dig en tid så snart som möjligt, oftast samma dag. Detta gäller under ordinarie öppettider. Kontakta oss så tidigt som möjligt på dagen. När kliniken är stängd hänvisar vi till Privattandläkarjouren på telefon 013-16 24 40

Hur går ett besök till?

När du kommer till oss för första gången börjar vi med en basundersökning där vi går igenom dina tänder och bedömer om det finns skador eller infektioner på och omkring tänderna. Vi går sedan tillsammans med dig igenom vad som behöver behandlas och hur mycket det kostar. Om du bestämmer dig för att göra den föreslagna behandlingen bokar vi tider som passar dig och din kalender..

Tar ni emot barn?

Nej, vi tar bara emot vuxna patienter från 24 år och uppåt.

Värk i tanden, vad kan det vara?

Värk i tanden kan ha flera olika orsaker men vanligast är en inflammation eller infektion orsakad av hål i tanden eller annan skada på tanden som retar tandens nerv. Vanligaste orsaken till ilningsbesvär från tänderna är för hård tandborstning som medfört att tandrotens skyddande cement borstas bort. .

Vad kostar det?

En basundersökning hos oss kostar 1085 kr minus eventuellt ATB. Alla vuxna svenska medborgare får varje år ett allmänt tandvårdsbidrag, ATB, på antingen 300 kr eller 600 kr att använda till tandvård. Hur stort ditt allmänna tandvårdsbidrag är beror på din ålder. Läs mer om priser här…

Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienisten gör undersökningar av tänderna och bedömer om det finns hål i tänderna eller tandlossning. Tandhygienisten är särskilt utbildad på förebyggande tandvård och behandling av tandlossningssjukdom.